Nieuwsbericht

Wij vinden altijd een oplossing!

 

De meesten van u zullen het zich nog wel herinneren. Een grote vuurwerkexplosie vaagde op zaterdag 13 mei 2000 een heel Enschede wijk van de aardbodem. Met meer dan 20 doden, bijna duizend gewonden en 200 verwoeste woningen, was dit een ramp die het wereldnieuws op dat moment bepaalde. Alleen een paar oude fabrieksgebouwen waren blijven staan, waaronder het brouwersgebouw van Grolsch.
De wijk Roombeek was een typische volkswijk waar ooit arbeiders woonden. Zij werkten in de fabrieken die in dezelfde wijk stonden. Wonen en werken blak bij elkaar. De directie van de Grolsch fabriek was eind jaren '90 al begonnen met de plannen om de fabriek naar elders te verhuizen. Door de vuurwerkramp werd dit proces versneld. En Grolsch vertrok. Het brouwersgebouw, dat de vuurwerkramp had overleefd, bleef eenzaam achter, wachtend op de sloophamer. Of toch niet?

Transformatie
Op de plek van de verwoestte wijk ontstond, onder leiding van de stedenbouwkundige supervisor Pi de Bruin, een hypermoderne aantrekkelijke nieuwe wijk Roombeek, met een grote verscheidenheid aan woningen. Voor een groot deel zijn deze woningen zelf gebouwd naar eigen idee, ontworpen door een architect of uitgevoerd als appartement. Ook vond men in Enschede het jammer, dat zo'n markant en monumentaal pand als het Brouwersgebouw, dat sterk genoeg was om de vuurwerkramp te overleven, alsnog af te breken. Met wat aanpassingen kon men het Brouwersgebouw prachtig transformeren naar het Brouwhuis. Een gebouw waarin verschillende functies, zoals wonen en werken, geïntegreerd worden. Het gebouw werd grondig aangepakt en er ontstond een karakteristiek en prachtig gebouw met op de benedenverdieping winkels, daarboven bedrijfsruimtes en daar weer boven woonruimtes in de vorm van luxe riante appartementen. Het gebouw werd constructief zo aangepast, dat de appartementen voorzien konden worden van ruime balkons en riante dakterrassen.

Transformatie na transformatie

Intussen jaren later. De winkels draaien volop en de appartementen zijn populairder dan men ooit verwacht had. Maar de belangstelling voor de bedrijfsruimte loopt achter. Daarom heeft men nu besloten om ook de bedrijfsruimtes te transformeren naar appartementen. Een transformatie van transformatie dus. Hier stuitte men echter op een probleem. De nieuwe appartementen moeten ook balkons krijgen en wel balkons die passen bij de betonnen balkons die eerder gemonteerd waren. Architectonisch was dit geen probleem, maar constructief wel. Destijds was het gebouw constructief aangepakt, waardoor de appartementen balkons konden krijgen. Maar het is nu wel heel bewerkelijk om dit nu weer te doen bij de transformatie van de bedrijfsruimtes. De oplossing die wij bedachten was simpel. Met ons sLide systeem leveren wij composietbalkons die vederlicht zijn en optisch niet te onderscheiden van de betonnen balkons van de bovenverdiepingen. Dit vinden wij nu leuk. Daar waar schijnbaar onoplosbare problemen ontstaan, zien wij die als een uitdaging. En dat leidt eigenlijk altijd wel tot een aantrekkelijke oplossing, is onze ervaring.
Ook zo'n 'onoplosbaar probleem'? Neem contact met ons op. Wedden dat wij u verrassen!


Kijk ook op onze social media kanalen:
Kijk ook op onze social media kanalen: