Het Brouwhuis te Enschede

 

Referentietype:    Transformatie sLide

 

Opdrachtgever: Janssen de Jong Projectontwikkeling

Architect: IAA architecten

Aannemer: OnderhoudPlus

Constructeur: Bartels ingenieursbureau

 

    De wijk Het Roombeek is ontstaan rondom enkele oude textielfabrieken en de brouwerij van Grolsch. Eind jaren 90 was Grolsch al van plan om te verhuizen en was er nog maar één productielijn actief. Echter na de vuurwerkramp in mei 2000 werd er besloten om het gebouw nieuw leven in te blazen als onderdeel van de herbouw van Roombeek.
    De doelstelling van de transformatie was om Het Brouwhuis met haar referenties aan het bier en de herinnering aan de belangrijkste werkgever voor noord Enschede te behouden.

    De kenmerken van Het Brouwhuis zijn nog te zien, maar het gebouw heeft tegelijkertijd een volledige transformatie ondergaan tot een modern en spannend woonblok. Vanaf het begin is het de bedoeling geweest om Het Brouwhuis tot een woon-werkgebouw te maken. Het programma van eisen bestond dan ook uit een combinatie van woningbouw, creatieve industrie en horeca. Door de tijd en door de crisis is er een verschuiving naar meer woningbouw en minder bedrijfsruimte opgetreden. De waardeontwikkeling van de appartementen, met hun grote dakterrassen, royale woonruimten en majestueuze uitzichten over de wijk en de stad zijn voor langere tijd stabiel, waarmee het inmiddels een gewilde locatie is geworden om te wonen.

    De kantoren op de onderste lagen boven de commerciële ruimten worden nu ruim 15 jaar na de eerste transformatie wederom getransformeerd naar woningen. De uitstraling van de bovenliggende balkons moet terugkomen in de nieuwe terrassen, een uitdaging die past bij Normteq. Constructief was de beton oplossing met trekstangen namelijk niet meer mogelijk. Normteq bedacht een oplossing met staal en composiet met 'beton-look'. Niet van echt te onderscheiden en esthetisch afgewerkt als het bestaande.


    Kijk ook op onze social media kanalen:

    Kijk ook op onze social media kanalen: