De Valk te Apeldoorn

 

Referentietype:   Renovatie

 

Opdrachtgever:   Ons Huis Woningstichting te Apeldoorn

Architect:   Groosman partners te Rotterdam

Aannemer:   Aanemingsbedrijf Draisma te Apeldoorn

Constructeur:   Groosman partners te Rotterdam 

    'De Valk' is het laatst overgebleven gebouw uit een reeks van zes. Ons Huis wilde dit gebouw, een typisch voorbeeld van de late jaren zestig, behouden. Om het gebouw zowel functioneel als architectonisch weer aantrekkelijk te maken was een ingrijpende renovatie noodzakelijk. Het ontwerp, heeft de ambitie om een slanken gedifferentieerd gevelbeeld te creëren. Dit als tegenhanger van de lompheid van de oude betongevel. Eén van de twee gebouwdelen heeft een nieuwe oriëntatie gekregen door de galerij aan de oorspronkelijke balkonzijde te situeren. Hiermee veranderde het complex in een ensemble van twee gebouwen. Een belangrijke architectonische ingreep met grote gevolgen voor de schaal en contrast tussen de gebouwdelen, was de toevoeging van prefab betonraster aan de woongevel. De toegepaste ingrepen hebben een gedateerde flat na 45 jaar niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk een ommekeer in architectuur laten maken. Dat dit niet onopgemerkt bleek wel uit het feit dat dit project de Bouwtechniek Award 2009 ontving, bekijk de film

     


    Kijk ook op onze social media kanalen:

    Kijk ook op onze social media kanalen: